Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak cytrynowy

Kurczak cytrynowy

Prosty pomysł na obiad. Filety z kurczaka w sosie maślano-cytrynowym zachwycą każdego smakosza.

Składniki:

  • Filet z piersi kurczaka – 400 g
  • Sól i pieprz
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki lub 1 ząbek świeżego
  • Jajko – 1 sztuka
  • Tarty parmezan lub grana padano – 70 g
  • Mąka – 1 łyżka
  • Masło – 2 łyżki
  • Oliwa extra – 1 łyżka
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Bulion – 1/4 szklanki
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Oczyszczone filety z kurczaka kroimy wzdłuż na 2 cieńsze części, a następnie rozdzielamy je na mniejsze filety. Wszystkie rozbijmy tłuczkiem. Doprawiamy je solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Teraz obtaczamy je w roztrzepanym jajku i parmezanie wymieszanym z mąką.

Na rozgrzaną patelnię przekładamy masło i oliwę. Filety z kurczaka smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony. Z cytryny odcinamy 3 plasterki (do dekoracji), a z pozostałej części owocu wyciskamy sok. Przelewamy go na patelnię z kurczakiem i dodajemy bulion. Wszystko gotujemy przez chwilę.

Danie przekładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i plasterkami cytryny. Gotowe!

Powiązane posty