Przystawki najczęściej kojarzą nam się z jakimiś pieczonymi lub smażonymi mięsnymi potrawami, które niestety mają najczęściej wówczas sporo kalorii. Tymczasem przystawka może się składać z warzyw, być bardzo dietetyczna i wyjątkowo zdrowa. Nie znaczy to oczywiście, że nie będzie smaczna. Wystarczy tylko trzymać się poniższego przepisu.
Składniki:
- oliwki zielone – 45 g
- awokado – 1 szt.
- ogórek – 1 szt.
- sałata lodowa – 1 szt.
- gruszka – 2 szt.
- kolendra świeża – 1 łyżka
- mozzarella – 100 g
- natka pietruszki – 5 g
- winogrona jasne – 70 g
MIODOWY SOS WINEGRET:
- miód – 1 łyżka
- musztarda dijon – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 5 łyżek
- pieprz czarny – 1 szczypta
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Zielone winogrona należy pokroić. Wystarczy, że przekroimy je na pół. Troszkę więcej pracy będziemy mieć z awokado. Najpierw musimy usunąć pestkę. Należy je przekroić na pół, a następnie przekręcić obydwie części w przeciwne strony. Pestkę wówczas łatwo wyjąć ze środka. Teraz musimy ostrożnie usunąć skórkę, po czym awokado kroimy na plasterki i skrapiamy cytryną.
Zielone gruszki również musimy pokroić w plasterki. Je także skrapiamy sokiem z cytryny.
Podobnie postępujemy z ogórkiem. Warzywa kroimy w cienkie plasterki.
Następnie wszystkie przygotowane składniki musimy razem wymieszać i wyłożyć na talerz.
Sos przygotujemy jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i zmiksować. Następnie wcześniej przygotowane owoce i warzywa polewamy smacznym sosem.