Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z wołowiną na ostro

Makaron z wołowiną na ostro

Pyszny obiad w stylu azjatyckim. Prosty do przygotowania, smaczny i pożywny. Doskonały na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 250 g pszennego makaronu orientalnego (np. Mie, Chow Mein)
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g kapusty młodej lub pekińskiej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • dymka lub szczypiorek
  • 1 łyżka nasion sezamu lub 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sos:

  • 40 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili lub słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka octu ryżowego

Przygotowanie

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim mięso. Dodajemy drugą łyżkę oleju z posiekanymi warzywami. Wszystko smażymy do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dosypujemy do nich starty imbir i czosnek. Całość mieszamy.

W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki na sos, który przelewamy na patelnię. Po ok. 2 minutach dodajemy również ugotowany wcześniej makaron. Danie przekładamy na talerze i dekorujemy je nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem z 1 łyżeczką oleju sezamowego.

Powiązane posty