Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Przygotuj zupę pełną witamin i znakomitego smaku. W dodatku szybką w przyrządzeniu!

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 500 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g gęstej śmietany 18%

Przygotowanie

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie i rozpuszczonym maśle. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i wszystko smażymy razem przez 2 minuty. Po tym czasie dosypujemy pokrojone w kostkę (i obrane ze skórki) ziemniaki. Trzymamy wszystko na patelni przez ok. 7 minut. Po tym czasie doprawiamy danie solą i pieprzem.

Kolejnym krokiem jest dodanie kalafiora porwanego na małe różyczki. Po chwili dolewamy gorący bulion i gotujemy. Kiedy się zagotuje, przykrywamy garnek i trzymamy na ogniu przez 20 minut. Teraz zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy koperek i szczypiorek. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami zimnej wody i kilkoma łyżkami wywaru. Stopniowo przelewamy mieszankę do zupy, cały czas mieszając. Gotowe!

Powiązane posty