Prosty przepis na wyborną pastę z wędzonej makreli. Doskonała opcja na śniadanie lub kolację.
Składniki:
- Wędzona makrela – 1
- Świeżo zmielony pieprz
- Natka pietruszki – pół pęczka
- Mała cebula (np. cukrowa) – 1
- Sól
- Ogórki kiszone
Przygotowanie
Z makreli wyciągamy szkielet i największe ości. Następnie skubiemy mięso, bardzo dokładnie sprawdzając, czy nie ma w nim mniejszych ości. Oczyszczone kawałki ryby przekładamy do salaterki. Doprawiamy je pieprzem i natką pietruszki. Teraz kroimy obraną cebulę w drobną kostkę. Posypujemy ją solą i dodajemy do makreli. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną pastę wystarczy rozsmarować na świeżym pieczywie z masłem. Kanapkę dekorujemy plasterkami kiszonych ogórków.