Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Budyń kokosowy

Budyń kokosowy

Deser, który doceni każdy smakosz. Prosty w przygotowaniu, z podstawowych składników, a przy tym zniewalający swoim smakiem.

Składniki:

  • Mąka/skrobia ziemniaczana lub mąka z tapioki – 1/4 szklanki
  • Cukier – 1/3 szklanki
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • Żółtka – od 3 do 5, ile mamy
  • Mleko kokosowe – 500 ml (lub 400 ml mleka kokosowego i 100 ml wody lub zwykłego mleka krowiego)

Przygotowanie

Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier i żółtka przekładamy do rondelka. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko kokosowe i wodę, cały czas mieszając powstającą masę. Rondelek ustawiamy na ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Masa musi stać się jednolita. Podgrzewamy do momentu zagotowania.

Budyń przekładamy do misek i zostawiamy do przestygnięcia. Można podawać ciepły lub schłodzony w lodówce.

Powiązane posty