Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Japoński omlet tamagoyaki 

Japoński omlet tamagoyaki 

Czy wśród przepisów azjatyckich także można znaleźć omlety? Jak najbardziej tak, a przykładem jest właśnie danie japońskie. Dzięki omletowi tamagoyaki możecie uzmysłowić sobie, czym jest prawdziwa harmonia smaku. Nieduża ilość składników wykorzystywana w tej recepturze pozwoli potrawę przygotować stosunkowo szybko. Ten omlet to ciekawa propozycja śniadaniowa lub po prostu smaczna przekąska. 

Składniki: 

  • 4 jajka 
  • jedna łyżeczka przyprawy Maggi 
  • jedna łyżeczka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Cukier, sos sojowy oraz przyprawę maggi dokładnie ze sobą mieszamy. 

Na średnim ogniu rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju. 

Następnie na patelnię wlewamy cienką warstwę jajek. Postępujemy tak, jakbyśmy smażyli naleśniki. Gdy już zauważymy, że wierzch będzie prawie ścięty, zaczynamy omlet zwijać. 

W momencie, gdy już zwiniemy ¾, przesuwamy omlet na drugą stronę patelni. Teraz wlewamy na nią kolejną porcję jajek. Gdy będą ścięte, znów zwijamy omlet. Powtarzamy procedurę do momentu, aż składniki się wyczerpią. 

Jeżeli omlet będzie już całkowicie zwinięty, należy go zrumienić z każdej strony. 

Powiązane posty