Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kopytka z kurczakiem i cukinią

Kopytka z kurczakiem i cukinią

Zamiast przygotowywać kopytka, można kupić gotowe gnocchi, kopytka, kluski śląskie lub kluski leniwe.

Składniki

  • 400 g kopytek, gnocchi, klusków śląskich lub leniwych
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 80 ml śmietanki 18% lub 12% (do zup i sosów)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny np. szczypiorku, natki pietruszki, bazylii

Przygotowanie

Kroimy filet w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, po czym obtaczamy w pozostałych przyprawach. Następnie kroimy cukinię w ćwierćplastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni, na której podsmażamy kurczaka (ok. 2 minuty).

Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i smażymy kluski. Dodajemy do nich cebulę i smażymy jeszcze 2 minuty. Teraz dodajemy cukinię i czosnek, a całość trzymamy na ogniu kolejne 2 minuty. Wlewamy śmietankę, gotujemy, mieszamy z posiekaną zieleniną, przekładamy wszystko na patelnię z kopytkami i mieszamy. Na koniec wystarczy przełożyć danie na talerze i podać do stołu.

Powiązane posty