Zamiast przygotowywać kopytka, można kupić gotowe gnocchi, kopytka, kluski śląskie lub kluski leniwe.
Składniki
- 400 g kopytek, gnocchi, klusków śląskich lub leniwych
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 mała cukinia
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 80 ml śmietanki 18% lub 12% (do zup i sosów)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej zieleniny np. szczypiorku, natki pietruszki, bazylii
Przygotowanie
Kroimy filet w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, po czym obtaczamy w pozostałych przyprawach. Następnie kroimy cukinię w ćwierćplastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni, na której podsmażamy kurczaka (ok. 2 minuty).
Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i smażymy kluski. Dodajemy do nich cebulę i smażymy jeszcze 2 minuty. Teraz dodajemy cukinię i czosnek, a całość trzymamy na ogniu kolejne 2 minuty. Wlewamy śmietankę, gotujemy, mieszamy z posiekaną zieleniną, przekładamy wszystko na patelnię z kopytkami i mieszamy. Na koniec wystarczy przełożyć danie na talerze i podać do stołu.

