Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczona dynia z serem kozim 

pieczona dynia w kawałkach

Nie każdy obiad musi wyglądać tak samo. Jeżeli znudziły cię się ziemniaki i schabowy, oryginalną propozycją nawet dla znawców kuchni będzie pieczona dynia z serem kozim. Taka potrawa może również wystąpić w roli lekkiej kolacji lub bardzo fajnej przystawki. 

Składniki: 

  • 1/4 małej dyni np. hokkaido, muscat, piżmowej 
  • 100 g sera koziego miękkiego 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 łyżki pistacji 
  • oliwa, sól, pieprz 
  • ocet balsamiczny 

Sposób przygotowania: 

Z dyni najpierw należy usunąć pestki. Teraz kroimy ją w cienkie półksiężyce, ale dozwolona jest także każda inna forma. Mogą być kostki. 

Piekarnik ustawiony na termoobieg należy rozgrzać do 200 °. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Na niej rozkładamy kawałki dyni, a następnie skrapiamy je oliwą i solimy. Pieczenie należy ustawić na 20 minut. 

Po tym czasie na wierzchu układamy cienko pokrojoną cebulę. Teraz pieczemy jeszcze całość przez 10 minut. Cebula powinna być lekko spieczona, a dynia miękka. 

Podczas pieczenia w międzyczasie pomidorki kroimy na pół, a pistacje i natkę siekamy. 

Gdy dynia wyląduje na talerzach, układamy na niej cebulę, a ser kozi rozsypujemy. Sypiemy jeszcze na górę pietruszkę i pistacje. Dokładamy pomidorki, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. 

Czas na konsumpcję! 

Powiązane posty