Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak miso 

Kurczak miso 

Przygotowanie tego dania to szansa, aby trochę bliżej poznać japońskie smaki. Potrawa szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mięsa drobiowego, ale to, co najbardziej jest ujmujące dla kubków smakowych, to sos z pasty miso. 

Składniki: 

  • 500 g mięso z kurczaka – udka 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 papryczka czerwona chili 
  • Czosnek 
  • 2 łyżki ciemnej pasty miso 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • z pół limonki 
  • 3 łyżki miodu 
  • pół marchewki 
  • 100 g marynowanej sałatki z alg morskich 
  • 1 sztuka nori 

Sposób przygotowania: 

Oddzielamy mięso kurczaka od kości, po czym kroimy je na małe kawałki. Następnie będziemy je smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Najpierw smażymy od strony skórki na kolor złoty. 

Następnie przygotowujemy marynatę. Musimy drobno posiekać imbir, czosnek i papryczkę chili. Teraz w misce wymieszamy ze sobą 2 łyżki pasty miso, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, imbir i papryczkę chili. Po wymieszaniu składników dodajemy sok z połowy limonki i skórkę. Teraz marynata musi być doprawiona czosnkiem i miodem. Znów musimy wszystko razem wymieszać i dodać 50 ml wody. 

Marchewkę musimy przekroić wzdłuż na pół. Następnie kroimy ją w cienkie półtalarki. Potem dodajemy do kurczaka, mieszamy składniki i wlewamy wcześniej przygotowaną marynatę. Mięso będziemy tak długo podsmażać w sosie, aż większość wyparuje. 

Przed podaniem kawałek papryczki chili pokroimy w plastry. Z kolei arkusz nuri pokroimy w nieduże paski. Mięso już możemy podawać. Sypiemy jeszcze tylko posiekaną papryczkę chili i nori. Podajemy z ryżem albo makaronem. 

Powiązane posty