Przygotowanie tego dania to szansa, aby trochę bliżej poznać japońskie smaki. Potrawa szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mięsa drobiowego, ale to, co najbardziej jest ujmujące dla kubków smakowych, to sos z pasty miso.
Składniki:
- 500 g mięso z kurczaka – udka
- 2 łyżki oleju
- 1 papryczka czerwona chili
- Czosnek
- 2 łyżki ciemnej pasty miso
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- z pół limonki
- 3 łyżki miodu
- pół marchewki
- 100 g marynowanej sałatki z alg morskich
- 1 sztuka nori
Sposób przygotowania:
Oddzielamy mięso kurczaka od kości, po czym kroimy je na małe kawałki. Następnie będziemy je smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Najpierw smażymy od strony skórki na kolor złoty.
Następnie przygotowujemy marynatę. Musimy drobno posiekać imbir, czosnek i papryczkę chili. Teraz w misce wymieszamy ze sobą 2 łyżki pasty miso, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, imbir i papryczkę chili. Po wymieszaniu składników dodajemy sok z połowy limonki i skórkę. Teraz marynata musi być doprawiona czosnkiem i miodem. Znów musimy wszystko razem wymieszać i dodać 50 ml wody.
Marchewkę musimy przekroić wzdłuż na pół. Następnie kroimy ją w cienkie półtalarki. Potem dodajemy do kurczaka, mieszamy składniki i wlewamy wcześniej przygotowaną marynatę. Mięso będziemy tak długo podsmażać w sosie, aż większość wyparuje.
Przed podaniem kawałek papryczki chili pokroimy w plastry. Z kolei arkusz nuri pokroimy w nieduże paski. Mięso już możemy podawać. Sypiemy jeszcze tylko posiekaną papryczkę chili i nori. Podajemy z ryżem albo makaronem.