Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tarlatetki bezglutenowe z figowym musem 

Tarlatetki bezglutenowe z figowym musem 

Jeżeli szukacie perfekcyjnego połączenia smaków, to te tarlatetki na pewno będą dobrym wyborem niezależnie od tego, czy macie ochotę na poobiednią słodką przekąskę, czy też chcecie czymś poczęstować gości. Za wspaniałą kompozycję smakową odpowiada mus figowy, słodka gruszka i mascarpone. 

Składniki: 

Tarlatetki: 

  • 20 g cukru pudru 
  • 100 g masła 
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 55 g mąki migdałowej 
  • 45 g pistacji 
  • szczypta soli 
  • 1 jajko 

Nadzienie: 

  • 1 cytryna 
  • 3 gruszki 
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 200 g musu figowego 
  • 10 łyżeczek sera mascarpone 
  • 3 łyżki syropu z agawy 

Sposób przygotowania: 

Aby przygotować ciasto, musimy wymieszać razem mąkę, cukier i zmielone pistacje. Następnie dodajemy zimne masło i łączymy składniki tak, aby powstała kruszonka. Dodajemy jeszcze żółtko i sól. Teraz można zagniatać ciasto do momentu uzyskania gładkiej kuli. Ciasto zawijamy następnie w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. 

Po tym czasie ciasto można już rozwałkować. Szklanką wycinamy 10 kółek. Teraz foremki do tarlatetek należy wysmarować masłem i wysypać zmielone migdały. Foremki można już wypełniać ciastem. Pamiętajmy, aby nakłuć je widelcem. Piec będziemy w piekarniku w temperaturze 180°C. Pieczenie powinno trwać 15 minut. Po tym czasie po wyjęciu z piekarnika tartaletki można wyjąć z foremek. 

Teraz pokrojone w plastry gruszki kładziemy na rozgrzanej patelni. Musimy dodać jeszcze odrobinę wody, sok z cytryny, cynamon i syrop z agawy. Gruszki należy dusić do momentu, aż zmiękną, ale uważajmy, aby się nie rozpadły. Mus figowy układamy na dnie tartaletek. Na górę dajemy mascarpone i gruszki. Pozostaje jeszcze wykonać dekorację, czyli umieścić listek rozmarynu. 

Powiązane posty