Pastę do kanapek można przyrządzić w zasadzie z wszystkiego. Szczególnie jednak chyba smakują te przyrządzane z ryb. Najpopularniejszą pastą jest ta, którą przyrządzamy z łososia lub z makreli. Ale jak się okazuje, przygotowana na bazie pieczonego dorsza także będzie smakować wspaniale.
Składniki:
- 50 g dorsza
- 1 marchew
- pół cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypiorek
- 5 zielonych oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 pół bagietka
Sposób przygotowania:
Do przygotowania pasty potrzebować będziemy tarki i piekarnika, który wcześniej należy rozgrzać 180°C.
Potrzebne będzie naczynie żaroodporne. W nim umieszczamy dorsza, smarujemy oliwą. Dodajemy sól i pieprz, a następnie pieczemy do miękkości. Potem rozdrabniamy widelcem.
Teraz dodamy marchewkę, która powinna być ugotowana i starta na tarce o grubych oczkach. Dodajemy także 2 łyżki posiekanego szczypiorku i łyżkę oliwek pokrojonych na drobno. Dodajemy też sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Pasta jest gotowa, więc wystarczy posmarować nią bagietkę. Na koniec dekorujemy jeszcze oliwkami lub rukolą, albo inną zieleniną.