Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pasta z pieczonego dorsza 

Pasta z pieczonego dorsza 

Pastę do kanapek można przyrządzić w zasadzie z wszystkiego. Szczególnie jednak chyba smakują te przyrządzane z ryb. Najpopularniejszą pastą jest ta, którą przyrządzamy z łososia lub z makreli. Ale jak się okazuje, przygotowana na bazie pieczonego dorsza także będzie smakować wspaniale. 

Składniki: 

  • 50 g dorsza 
  • 1 marchew 
  • pół cytryny  
  • 3 łyżki oliwy z oliwek  
  • szczypiorek  
  • 5 zielonych oliwek  
  • szczypta soli  
  • szczypta pieprzu czarnego  
  • 1 pół bagietka 

Sposób przygotowania: 

Do przygotowania pasty potrzebować będziemy tarki i piekarnika, który wcześniej należy rozgrzać 180°C. 

Potrzebne będzie naczynie żaroodporne. W nim umieszczamy dorsza, smarujemy oliwą. Dodajemy sól i pieprz, a następnie pieczemy do miękkości. Potem rozdrabniamy widelcem. 

Teraz dodamy marchewkę, która powinna być ugotowana i starta na tarce o grubych oczkach. Dodajemy także 2 łyżki posiekanego szczypiorku i łyżkę oliwek pokrojonych na drobno. Dodajemy też sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

Pasta jest gotowa, więc wystarczy posmarować nią bagietkę. Na koniec dekorujemy jeszcze oliwkami lub rukolą, albo inną zieleniną.

Powiązane posty