Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami 

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami 

Są takie potrawy, podczas konsumowania których wydaje nam się, że zajadamy się deserem. Taką właśnie ucztę gwarantuje nam ten przepis, czyli tarta z pomidorkami i włoskimi serami. To kompozycja smaków, o których marzą najwięksi smakosze. A delikatność dania gwarantuje ciasto francuskie. 

Składniki: 

  • ciasto francuskie  
  • 150 g pomidorów suszonych w oleju  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 6 liści bazylii świeżej  
  • 2 łyżki octu balsamicznego  
  • 100 g pomidorków koktajlowych  
  • 50 g z gorgonzola  
  • 70 g serka straciatella  
  • 1 cytryna  
  • Oliwa z oliwek  
  • 2 cebule dymki  
  • 2 łyżki mleka  
  • 1 jajko 

Sposób przygotowania: 

Rozprostowujemy delikatnie ciasto francuskie i z krótszego boku wycinamy pasek. Powinien być szeroki. Dzielimy go na 2 cieńsze paski. Teraz w misce mieszamy jajko z mlekiem i smarujemy tą mieszanką paski. Musimy je przykleić do krawędzi tarty, dzięki czemu wzmocnimy jej brzegi. 

Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia. Oprószamy go jeszcze mąką i przekładamy ciasto. Znów smarujemy jajkiem i mlekiem brzegi ciasta. Teraz blacha ląduje w piekarniku na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 215°C. 

Aby przygotować pastę tapenadę, musimy w pojemniku miksera umieścić suszone pomidory i oliwę. Dokładamy jeszcze listki świeżej bazylii i czosnek. Dodajemy sok z cytryny i sól. Składniki musimy zmiksować, a pastę przekładamy do miski. 

Następnie kroimy na pół pomidorki koktajlowe, a cebulę dymkę na kawałki. Składniki te dodajemy do pasty, a następnie przyprawiamy bazylią, oliwą i octem balsamicznym. Całość mieszamy, po czym dodajemy połowę serka straciatella. 

Teraz w piekarniku, w którym piecze się ciasto francuskie, zmniejszamy temperaturę do 150°C. Czekamy jeszcze 5 minut i ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na górę nakładamy pastę pomidorową. Kładziemy jeszcze kawałki sera gorgonzola i sałatkę z pomidorkami koktajlowymi. 

Zanim podamy danie, dekorujemy je świeżą bazylią i resztą serka straciatella. 

Powiązane posty