Są takie potrawy, podczas konsumowania których wydaje nam się, że zajadamy się deserem. Taką właśnie ucztę gwarantuje nam ten przepis, czyli tarta z pomidorkami i włoskimi serami. To kompozycja smaków, o których marzą najwięksi smakosze. A delikatność dania gwarantuje ciasto francuskie.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 150 g pomidorów suszonych w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 6 liści bazylii świeżej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 50 g z gorgonzola
- 70 g serka straciatella
- 1 cytryna
- Oliwa z oliwek
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Rozprostowujemy delikatnie ciasto francuskie i z krótszego boku wycinamy pasek. Powinien być szeroki. Dzielimy go na 2 cieńsze paski. Teraz w misce mieszamy jajko z mlekiem i smarujemy tą mieszanką paski. Musimy je przykleić do krawędzi tarty, dzięki czemu wzmocnimy jej brzegi.
Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia. Oprószamy go jeszcze mąką i przekładamy ciasto. Znów smarujemy jajkiem i mlekiem brzegi ciasta. Teraz blacha ląduje w piekarniku na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 215°C.
Aby przygotować pastę tapenadę, musimy w pojemniku miksera umieścić suszone pomidory i oliwę. Dokładamy jeszcze listki świeżej bazylii i czosnek. Dodajemy sok z cytryny i sól. Składniki musimy zmiksować, a pastę przekładamy do miski.
Następnie kroimy na pół pomidorki koktajlowe, a cebulę dymkę na kawałki. Składniki te dodajemy do pasty, a następnie przyprawiamy bazylią, oliwą i octem balsamicznym. Całość mieszamy, po czym dodajemy połowę serka straciatella.
Teraz w piekarniku, w którym piecze się ciasto francuskie, zmniejszamy temperaturę do 150°C. Czekamy jeszcze 5 minut i ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na górę nakładamy pastę pomidorową. Kładziemy jeszcze kawałki sera gorgonzola i sałatkę z pomidorkami koktajlowymi.
Zanim podamy danie, dekorujemy je świeżą bazylią i resztą serka straciatella.