Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem 

Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem

Osoby, które pierwszy raz widzą czerwonego śledzia, są bardzo zaskoczone. Barwy takiej nabiera w połączeniu z burakiem. Najważniejsze jednak jest to, że nie tylko wspaniale wygląda, ale będzie też wspaniale smakować. Coraz częściej zresztą sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem gości do naszych świątecznych stołach. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w dzień powszedni. 

Składniki: 

Sałatka: 

  • 1 różowa cebula 
  • 2 gotowane buraki 
  • 250 g śledzi matias 
  • 4 ugotowane ziemniaki 
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 jabłko 
  • 80 g pierników bez czekolady 

Dressing: 

  • 6 łyżek jogurtu greckiego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • oliwa z oliwek 

Do dekoracji: 

  • szczypiorek 

Sposób przygotowania: 

Przygotowujemy składniki sałatki. Musimy pokroić w drobną kostkę cebulę. Następnie przekładamy ją do miseczki i zalewamy wodą, po czym odstawiamy na bok. 

Buraki, które wcześniej ugotowaliśmy, także kroimy w kostkę i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy jeszcze pozostałe składniki, które także należy pokroić w kostkę, a więc ziemniaki, ogórki, śledzie i jabłko. Pamiętajmy też, że najlepiej będą się sprawdzać kwaśne jabłka. 

Następnie cebulę, którą wcześniej odłożyliśmy na bok, odsączamy z wody i dodajemy do miski. Na sam koniec dodajemy jeszcze pokruszone pierniki. 

Aby przygotować dressing, musimy zmiksować blenderem jogurt, czosnek i oliwę. 

Teraz możemy już polać dressingiem sałatkę, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, a na górę sypiemy posiekany szczypiorek. 

Powiązane posty