Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapki z kukurydzą

Kanapki z kukurydzą

Kukurydza jest rzadko wykorzystywana w kanapkach. Warto jednak częściej po nią sięgać, bo w ten sposób stworzymy znakomite śniadanie. Ten prosty przepis jest tego dowodem.

Składniki

  • ciabatta/bułka/bagietka
  • kolba kukurydzy
  • awokado
  • twarogowy serek kozi
  • szynka parmeńska
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie

  1. Kanapki z kukurydzą, serkiem śmietankowym i szczypiorkiem:

    Gotujemy kolbę kukurydzy przez około 7 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcinamy ziarna nożem i mieszamy je z twarogowym serkiem kozim oraz posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą oraz odrobiną soku z cytryny. Całość nakładamy na przekrojoną ciabattę, bułkę lub bagietkę.
  2. Kanapki z sałatką ze świeżej kukurydzy, awokado i szynką parmeńską:

    Gotujemy kolbę kukurydzy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Po ugotowaniu odcinamy ziarna nożem. Mieszamy ziarna kukurydzy z rozgniecionym awokado i doprawiamy według smaku. Nakładamy sałatkę na wysmarowaną masłem grzankę, a następnie układamy plasterek szynki parmeńskiej na wierzchu. Całość można krótko zapiec pod grillem, aby ser się roztopił i wszystkie smaki się połączyły.

Powiązane posty