Kukurydza jest rzadko wykorzystywana w kanapkach. Warto jednak częściej po nią sięgać, bo w ten sposób stworzymy znakomite śniadanie. Ten prosty przepis jest tego dowodem.
Składniki
- ciabatta/bułka/bagietka
- kolba kukurydzy
- awokado
- twarogowy serek kozi
- szynka parmeńska
- szczypiorek
- sok z cytryny
- oliwa extra vergine
Przygotowanie
- Kanapki z kukurydzą, serkiem śmietankowym i szczypiorkiem:
Gotujemy kolbę kukurydzy przez około 7 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcinamy ziarna nożem i mieszamy je z twarogowym serkiem kozim oraz posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą oraz odrobiną soku z cytryny. Całość nakładamy na przekrojoną ciabattę, bułkę lub bagietkę. - Kanapki z sałatką ze świeżej kukurydzy, awokado i szynką parmeńską:
Gotujemy kolbę kukurydzy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Po ugotowaniu odcinamy ziarna nożem. Mieszamy ziarna kukurydzy z rozgniecionym awokado i doprawiamy według smaku. Nakładamy sałatkę na wysmarowaną masłem grzankę, a następnie układamy plasterek szynki parmeńskiej na wierzchu. Całość można krótko zapiec pod grillem, aby ser się roztopił i wszystkie smaki się połączyły.