Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Burgery z batatów, fasoli i quinoa

Burgery z batatów, fasoli i quinoa

Wege burgery pieczone w piekarniku. Burgery z batatów podawane z konfiturą z czerwonej cebuli gotowanej w czerwonym winie, z guacamole i sosem ziołowo-jogurtowym.

Składniki:

Burgery:

  • batat – 1 sztuka
  • czerwona fasola (puszka) – 1 sztuka
  • quinoa (czerwona lub zwykła) – 1/3 szklanki
  • rozmaryn – 1 gałązka
  • chili w płatkach
  • oliwa

Czerwona cebula:

  • oliwa – 1 łyżka
  • czerwone cebule – 2 duże sztuki
  • ocet – 1 łyżka
  • brązowy cukier – 2 łyżki
  • czerwone wino – 250 ml

Sos jogurtowo-ziołowy:

  • jogurt (grecki lub wegański) – 250 g
  • majonez (wegański) – 1 łyżeczka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • posiekane zioła i natka pietruszki – 3 łyżki
  • czosnek – 1/2 ząbka
  • chili w płatkach – szczypta

Guacamole:

  • dojrzałe awokado – 1 sztuka
  • czosnek – 1 mały ząbek
  • sok z limonki – 2 łyżeczki
  • świeża kolendra (opcjonalnie)

Dodatki:

  • bułki do burgerów – 4 sztuki
  • sałata

Przygotowanie:

Burgery:

  1. Batata myjemy, kroimy na plasterki o grubości około 2 cm, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy listki rozmarynu, szczyptę płatków chili i smarujemy oliwą. Układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 210 stopni C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu usuwamy skórkę, a miąższ wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
  2. Fasolę odcedzamy na sitku, przepłukujemy i odsączamy. Dodajemy do miski z batatami i rozgniatamy widelcem.
  3. Quinoę wsypujemy do garnka, płuczemy i odsączamy, następnie zalewamy świeżą wodą w ilości 1 cm ponad poziom quinoa. Dodajemy łyżeczkę oliwy, sól, pieprz i szczyptę płatków chili. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, aż wchłonie cały płyn. Dodajemy do miski z batatami i fasolą.
  4. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery, obtaczamy w oliwie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 20 minut.

Czerwona cebula:

  1. Cebule obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, następnie każdą ćwiartkę kroimy na plasterki. Wkładamy na większą patelnię, dodajemy oliwę i zaczynamy podgrzewać cebulę.
  2. Dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 30-40 minut, co chwilę mieszając. W trakcie smażenia stopniowo dolewamy czerwone wino. Cebula powinna się dusić, nie rumienić.

Sos jogurtowo-ziołowy:

W miseczce łączymy wszystkie składniki, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Guacamole:

Awokado kroimy na 4 części, obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy w kosteczkę, wkładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i sok z limonki. Rozgniatamy widelcem. Można dodać kilka listków kolendry.

Złożenie burgera:

  1. Bułki do burgerów podgrzewamy i przekrawamy na połówki.
  2. Na dolnej połówce rozsmarowujemy guacamole, dodajemy sałatę, podgrzanego burgera i czerwoną cebulę.
  3. Drugą połówkę bułki smarujemy grubą warstwą sosu jogurtowo-ziołowego i przykrywamy burgera.

Powiązane posty