Łosoś glazurowany sosem Jack Daniel’s to amerykańskie danie, które możesz przygotować w swoim domu. Zachwyć swoich gości niepowtarzalnym smakiem, który skradnie ich serca.
Składniki
Łosoś
- 700 g filetu z łososia (bez skóry)
- 125 ml soku ananasowego
- 1 łyżka tartego korzenia imbiru
Sos Jack Daniel’s
- 1/2 większej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml octu winnego czerwonego
- 150 ml soku ananasowego
- 60 ml whisky Jack Daniel’s
- 60 ml sosu sojowego jasnego
- 80 g brązowego cukru
- Szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mix przypraw do łososia
- W równych częściach: mielona kurkuma, kmin rzymski, cynamon, czerwona papryka, kolendra
Dodatki
- 125 ml kaszy jaglanej
- 1 świeży ananas
- 1 świeży brokuł (lub opakowanie mrożonego)
- Świeże chili
Przygotowanie
Łosoś:
- Odcinamy skórę z filetu łososia, płuczemy go w zimnej wodzie i osuszamy.
- W szerokim naczyniu mieszamy sok ananasowy z tartym imbirem.
- Wkładamy łososia do marynaty, obtaczamy i zostawiamy na 1 godzinę, przewracając w międzyczasie na drugą stronę.
Sos Jack Daniel’s:
- Na oliwie w garnku zeszklimy drobno posiekaną cebulę i starty czosnek.
- Dodajemy ocet, sok ananasowy, whisky, sos sojowy, cukier i mieloną paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
- Na koniec dodajemy masło i mąkę ziemniaczaną przez sitko, dokładnie mieszamy.
Grillowanie łososia:
- Wyjmujemy łososia z marynaty, którą odrzucamy.
- Nacieramy łososia mieszanką przypraw i grillujemy na patelni lub pieczemy w piekarniku z funkcją grilla (wysoka temperatura, około 12 minut na wyższej półce).
- Pod koniec grillowania można posmarować łososia syropem klonowym, aby ładnie się zrumienił.
Dodatki:
- Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą (proporcje 1:3) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
- Ananasa kroimy na plastry, smarujemy syropem klonowym i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni.
- Brokuła gotujemy w osolonej wodzie.
Podanie:
- Łososia polewamy sosem Jack Daniel’s.
- Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną, brokułami oraz zgrillowanymi plastrami ananasa posypanymi drobno posiekaną papryczką chili.