Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Karczek duszony z cebulą

Karczek duszony z cebulą jest pożywny, soczysty i wyjątkowo miękki. Jego przygotowanie jest proste i stosunkowo tanie. Poniższy przepis pozwoli przygotować idealny obiad dla całej rodziny. Karczek duszony z cebulą zachwyci nawet najmłodszych domowników.

Składniki:
– Karczek wieprzowy (50 dag)
– Cebula (1 sztuka)
– Woda (1 szklanka)
– Liść laurowy (1 sztuka)
– Słodka papryka w proszku (szczypta)
– Kurkuma (szczypta)
– Ostra papryka w proszku (szczypta)
– Czosnek (1 ząbek)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności musimy zająć się mięsem. Karczek płuczemy, suszymy i kroimy w plastry. Każdą część mięsa obsypujemy szczyptą ostrej i słodkiej papryki, a także soli, pieprzu i kurkumy. Do całości dodajemy odrobinę oleju i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Następnie karczek delikatnie przysmażamy z obu stron na patelni. Obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki cebulę oraz czosnek. Dodajemy je do karczku i smażymy razem z karczkiem do momentu zarumienienia się warzyw. Na patelnię wlewamy szklankę wody, dodajemy liść laurowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

Powiązane posty