Pyszna surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą pasuje do obiadów mięsnych. Znakomicie sprawdzi się w połączeniu z kurczakiem, ale również pierogami czy krokietami. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele wysiłku.
Składniki:
– Kapusta pekińska (1 sztuka)
– Szczypiorek (1 pęczek)
– Jogurt (3 łyżki)
– Cebula czerwona (1 sztuka)
– Tarty ser żółty (1 łyżka)
– Kukurydza z puszki (1 opakowanie)
– Czosnkowy sos sałatkowy (1 opakowanie)
– Majonez (3 łyżki)
Przygotowanie:
Na początek odrywamy wierzchnie liście z kapusty, którą następnie przecinamy na pół (wzdłuż) i kroimy w paski. W drugim kroku obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, a szczypiorek drobno siekamy. Całość wsypujemy do salaterki.
Następnie otwieramy puszkę z kukurydzą i odlewamy wodę. Kukurydzę dodajemy do salaterki. W osobnej misce przygotowujemy sos czosnkowy do sałatek i mieszamy go z majonezem oraz startym serem. Wszystko dodajemy do salaterki i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej z kukurydzą zajmuje do kilkunastu minut i jest niezwykle proste. Dodatek do obiadu jest od razu gotowy do podania.