Pyszny, łatwy do przyrządzenia, a przede wszystkim niezwykle zdrowy dodatek do obiadu. Surówka z białej kapusty doskonale pasuje do niemal każdego mięsa. Może nawet stanowić samodzielną przegryzkę, która zaspokoi mały głód.
Składniki:
– Biała kapusta (¼ główki)
– Koperek (½ pęczka)
– Cebula (½ sztuki)
– Marchewka (1 sztuka)
– Oliwa z oliwek (3 łyżki)
– Ocet winny (1 łyżeczka)
– Cukier (1 łyżeczka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Białą kapustę płuczemy, a następnie dokładnie szatkujemy i przekładamy do salaterki. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowaną marchewkę. Całość dokładnie mieszamy i solimy.
Salaterkę odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie do osobnej miski wlewamy ocet winny i oliwę z oliwek, oraz dosypujemy pieprz i cukier. Teraz z sałaty odciskamy nadmiar wody, dodajemy do niej drobno posiekany koperek oraz przygotowaną oliwę z przyprawami. Całość ponownie dokładnie mieszamy. Surówka z białej kapusty jest gotowa do podania jako pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.