Prosty do przygotowania obiad na słodko. Przepis, który jest stworzony, żeby go przygotowywać wiosną.
Składniki
Ciasto na knedle
- Ziemniak – 800 g
- Mąka pszenna – 250 g
- Mąka ziemniaczana – 50 g
- Jajko – 2 szt.
- Cukier – 3 łyżki
- Sól – 2 łyżki
Nadzienie
- Truskawka – 500 g
- Cukier puder – 30 g
Dodatkowo
- Mąka pszenna – 50 g
Przygotowanie
Obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przekładamy je do przestygnięcia. Kiedy będą już letnie, przeciskamy je do miski przez praskę. Najlepiej powtórzyć proces przeciskania dwukrotnie, co pozwoli uzyskać lepszy efekt gładkiego ciasta. Do masy wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Całość mieszamy.
Do mieszanki dodajemy przesiane oba rodzaje mąki. Podczas dodawania mąki, masę cały czas ręcznie wyrabiamy. Z ciasta formujemy symetryczny wałek, który przekładamy na stolnicę.
Nożem odcinamy kawałek ciasta i formujemy z niego cienki placuszek. Wkładamy w jego środek truskawkę. Ciasto składamy i zlepiamy po bokach, tak jak pierogi. Następnie formujemy z niego nieco bardziej okrągły kształt. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem i truskawkami.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę ze szczyptą soli. Partiami wkładamy do niej knedle i gotujemy ok. 5 minut. Kiedy knedle wypłyną na wierzch, wyławiamy je łyżką cedzakową. Knedle z truskawkami najlepiej smakują z dodatkiem śmietany i cukru.