Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Pyszne japońskie danie, które jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a przy tym zdrowe i pożywne. Warto jednak pamiętać, że tatar wymaga wykorzystania surowej ryby, a posiłek nie jest poddawany obróbce termicznej.

Składniki:
– Świeży tuńczyk (60 g)
– Ryż do sushi
– Sok z limonki (1 łyżeczka)
– Kawior zielony
– Marynowany imbir
– Chrzan wasabi
– Rukola (1 opakowanie)
– Sos sojowy

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności tuńczyka siekamy nożem na drobne kawałki, które delikatnie polewamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Całość dokładnie mieszamy w misce. Następnie do przygotowany ryż do sushi przekładamy do foremki do tatara i uklepujemy, żeby był mocno zbity. Przykrywamy go tuńczykiem i cienką warstwą kawioru. Na koniec zdejmujemy obręcz, a na wierzch dodajemy chrzan wasabi, marynowany imbir i rukolę. Tym sposobem tatar z tuńczyka jest gotowy do podania. Warto pamiętać także o sosie sojowym w osobnych miseczkach, które również powinny znaleźć się na stole.
Drugim wariantem przygotowania i podania dania, jest ułożenie w formach na tatar jedynie ryżu i tuńczyka. W takim przypadku pozostałe elementy (imbir, kawior, chrzan wasabi i rukola) powinny znaleźć się na talerzu dookoła podanego tatara z tuńczyka.

Powiązane posty