Przepis na gofry jest prosty i szybki do zrealizowania. Chrupiące gofry zawsze wyjdą idealne i będą smakować znacznie lepiej, niż te kupione w budce z jedzeniem. Jak zrobić gofry, żeby zachwyciły każde podniebienie?
Składniki:
– Jajko (2 sztuki)
– Woda (250 ml)
– Mleko (250 ml)
– Mąka pszenna (300 g)
– Olej (100 ml)
– Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
– Cukier waniliowy (2 łyżeczki)
– Drobny cukier (1 łyżka)
– Sól (szczypta)
– Olej do gofrownicy (odrobina)
– Cukier puder (do posypania gofrów)
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Następnie do nieco większej miski przekładamy jajka, mleko, mąkę proszek do pieczenia, olej (100 ml) i wodę. Całość dokładnie miksujemy na średnich obrotach.
W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru i szczypty soli. Tak przygotowaną piankę przekładamy do miski z jajkami i całość mieszamy do momentu całkowitego wymieszania się składników. Teraz przychodzi pora na przygotowanie gofrów. W tym celu rozgrzewamy gofrownicę do maksymalnej temperatury. Pieczemy w niej gofry do momentu ich zarumienienia. Następnie przekładamy je na kratkę, aby odparowały. Na koniec przekładamy na nie przygotowaną masę. W ten prosty sposób wyśmienite gofry są gotowe do podania. Opcjonalnie można posypać je odrobiną cukru pudru.