Idealny posiłek na każdą imprezę. Miska z sałatką meksykańską postawiona na środku stołu na każdym zrobi wrażenie. Drugi raz zachwyci, kiedy goście postanowią jej spróbować. Wspaniały wygląd i zniewalający smak sprawiają, że koniecznie trzeba ją wypróbować.
Składniki:
– Pierś z kurczaka (450 g)
– Czosnek (2 ząbki)
– Czerwona cebula (1 sztuka)
– Pomidor (2 sztuki)
– Fasola czerwona w puszce (1 opakowanie)
– Sałata lodowa (1 sztuka)
– Ogórek konserwowy (2 sztuki)
– Przyprawa do kurczaka (szczypta)
– Nachosy (80 g)
– Słodka papryka w proszku (½ łyżeczki)
– Koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
– Suszone zioła (½ łyżeczki)
– Kukurydza konserwowa (1 puszka)
– Majonez (3 łyżki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności kroimy kurczaka w drobną kostkę. Dodajemy do niego przyprawę do kurczaka i 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Całość dokładnie mieszamy. Następnie obieramy i kroimy czerwoną cebulę (również w drobną kostkę). W osobnym niewielkim naczyniu mieszamy koncentrat pomidorowy ze słodką papryką.
Teraz przechodzimy do przygotowania poszczególnych warstw znakomitej sałatki meksykańskiej. Zaczynamy od fasoli i kukurydzy, które odcedzamy. Następnie kroimy w kostkę pomidory i ogórki konserwowe. Z kolei sałatę lodową drobno siekamy. Wszystko umieszczamy w osobnych naczyniach, ponieważ będą to osobne warstwy królowej stołu.
W kolejnym kroku rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy na nim czerwoną cebulę aż do momentu jej lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy do niej kurczaka i smażymy przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie na patelnię wlewamy koncentrat pomidorowy ze słodką papryką i suszonymi ziołami. Całość smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę i zdejmujemy z ognia.
Powoli zbliżamy się do końca przepisu na sałatkę meksykańską. Na dno salaterki (najlepiej przezroczystej, żeby danie robiło większy efekt) układamy połowę sałaty lodowej. Na niej układamy kolejno: pomidory, kurczaka, kukurydzę, ogórki, czerwoną fasolę i resztę sałaty lodowej. W osobnej miseczce mieszamy majonez z przeciśniętą przez praską główką czosnku. Tak powstały sos doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy go na wierzch sałatki meksykańskiej.
Na koniec pozostaje jedynie przyozdobić pyszny posiłek z użyciem nachosów (najlepiej chilli). Ich całe kawałki układamy dookoła miski wzdłuż brzegu (pionowo), aby tworzyły swojego rodzaju koronę. Pozostałą część nachosów kruszymy i posypujemy nimi wierzch sałatki. Tym sposobem pyszna potrawa jest gotowa do podania.