Wyborna ryba smażona, której nie powstydziłaby się nawet najlepsza nadmorska restauracja. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, choć trzeba włożyć odrobinę więcej wysiłku. Rezultat jednak jest wart poświęconego czasu i gwarantuje prawdziwą ucztę.
Składniki:
– Filety rybne (400 g)
– Sok z cytryny (1 ½ łyżki)
– Śmietana 30% (½ szklanki)
– Woda (1 szklanka)
– Mąka pszenna (200 g)
– Oregano (½ łyżeczki)
– Zioła prowansalskie (½ łyżeczki)
– Olej (3 łyżki)
– Czosnek (1 ząbek)
– Masło (50 g)
– Musztarda miodowa (2 łyżki)
– Musztarda chrzanowa (1 łyżka)
– Woda (1 szklanka)
– Mąka pszenna (200 g)
– Sól alpejska (2 łyżeczki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Ziemniaki (½ kg)
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 180 oC. Ziemniaki myjemy, obieramy i na chwilę umieszczamy je w misce z zimną wodą. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę, zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz. Następnie wyjmujemy ziemniaki z wody i obtaczamy je w przygotowanej panierce. Teraz układamy je na blaszce i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut (tryb góra-dół).
W czasie, kiedy ziemniaki spokojnie pieką się w piekarniku, przechodzimy do drugiego kroku, jakim jest pokrojenie filetów rybnych na 4 części i posolenie ich z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim rybę, którą smażymy z jednej strony (skórą do dołu) przez 7 minut.
Teraz przechodzimy do przygotowania wybornego sosu. W tym celu w niewielkim rondelku delikatnie podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej musztardę chrzanową oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę – sos nie może się zagotować. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę miodową i dokładnie mieszamy.
Na koniec wystarczy wyjąc ziemniaki z piekarnika i nałożyć je razem ze smażoną rybą na talerze. Rybę polewamy przygotowanym sosem musztardowym. Jak uzupełnienie obiadu doskonale sprawdzi się wyborna sałatka z ogórków.