Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bakłażanowy kotlet 

Bakłażanowy kotlet 

Trzymanie diety to czasami poważne wyzwanie. Jeżeli jednak zainteresujemy się przepisami, to można zjeść bardzo smacznie i to bez grama tłuszczu. Wystarczy spojrzeć na ten przepis na kotlety z bakłażana, który na talerzu pojawi się w towarzystwie mizerii zrobionej z kiszonych ogórków. To potrawa smaczna i dietetyczna. 

Składniki: 

  • kotlet z bakłażana 
  • bakłażan – 1 szt. 
  • sól – 0,3 łyżeczki 
  • pieprz czarny – 0,3 łyżeczki 
  • mąka pszenna – 50 g 
  • napój sojowy wysokobiałkowy – 50 ml 
  • mieszanka przypraw złocisty kurczak – 1 łyżka 
  • bułka tarta – 50 g 
  • mizeria z kiszonych ogórków 
  • ogórek kiszony – 2 szt. 
  • cebula czerwona – 0,5 szt. 
  • świeży koperek – 0,5 pęczka 
  • śmietana 18% – 5 łyżek 
  • pieprz czarny 

Sposób przygotowania: 

Bakłażana naturalnie trzeba dokładnie umyć. Potem nakłuwamy go widelcem, a następnie przez 25 minut pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej. Należy ją rozgrzać do 180°C. Jeżeli bakłażan będzie już upieczony, to musimy go ostudzić, ale lekko. 

Gdy bakłażan będzie się studzić, możemy przygotować mizerię. Ogórki należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Nadmiar soku odciskamy. Koperek i czerwoną cebulę musimy drobno posiekać. Następnie dodajemy do miski, gdzie czekają ogórki. Do wszystkich warzyw należy dodać także kwaśną śmietanę i pieprz. Teraz wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić. Smaki muszą mieć czas na to, aby się połączyć. 

Wracamy do bakłażana. Po ostudzeniu obieramy go ze skóry. Teraz spłaszczamy, ale delikatnie, wykorzystując ostrze noża. Pamiętajmy, aby zostawić końcówkę. Dzięki temu się nie rozpadnie. Tak rozbite warzywo należy posypać solą i pieprzem.

Następnie przygotowujemy panierkę, a więc w misce mieszamy mąkę, napój sojowy i przyprawę do kurczaka. Ma powstać gęsta pasta. Teraz przesypujemy na talerz bułkę tartą. Bakłażana należy dokładnie pokryć pastą z przyprawami. Na koniec panierujemy go w tartej bułce. 

Tak przygotowany bakłażan ląduje we frytkownicy beztłuszczowej, która również teraz powinna być rozgrzana do 180°C. Także tym razem smażenie trwa około 25 minut. 

Po tym czasie kotlet można już podawać razem ze wspaniałą mizerią z ogórków. 

Powiązane posty