Rozkoszuj się smakiem niepowtarzalnych i oryginalnych chińskich bułeczek na parze. Stwórz przekąskę, która zniewoli każdego smakosza.
Składniki
Bułki
- Mąka pszenna – 250 gramów
- Ciepła woda – 100 mililitrów
- Suszone drożdże – 4 gramy
- Cukier – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Jajka – 2 sztuki
Wieprzowina
- Olej słonecznikowy – 1 łyżka
- Chudy boczek – 500 gramów
- Przyprawa do kurczaka – 1 opakowanie
- Ząbek czosnku – 3 sztuki
- Imbir – 60 gramów
- Gwiazdka anyżu – 2 sztuki
- Wino ryżowe – 50 mililitrów
- Ciemny sos sojowy – 2 łyżki
- Chińska przyprawa pięciu smaków – 1 łyżeczka
Warzywa i dodatki
- Marchewka – 1 sztuka
- Zielony ogórek – 1 sztuka
- Małe dymki – 3 sztuki
- Garść orzechów ziemnych – 1 sztuka
- Ketchup pikantny – 2 łyżki
- Sok z ananasa – 200 mililitrów
- Chilli mielone – 1 szczypta
- Natka kolendry – 1 pęczek
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek pokrojony w grube plastry. Przekładamy je do miski, kiedy zrobią się lekko chrupiące. W tym czasie w garnku podgrzewamy cukier. Po kilku minutach dodajemy do niego czosnek, pokrojony w paski imbir, przyprawę w 5 smakach i gwiazdki anyżu. Gotujemy przez chwilę, po czym dolewamy sos sojowy, 100 ml wody i wino ryżowe. Całość trzymamy na ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Teraz dodajemy boczek, mieszamy dokładnie, przykrywamy i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 oC. Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka, żeby sos się nie przypalił.
W tym czasie przechodzimy do przygotowania charakterystycznych bułeczek chińskich. W misie miksera mieszamy ciepłą wodę, drożdże, sól, jajka, mąkę i cukier. Przez ok. 10 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po tym czasie z ciasta lepimy bułeczki. Układamy je na sitku lub w naczyniu do parowania. Na spodzie naczynia powinny znaleźć się liście bananowca (opcjonalnie pergamin). Odstawiamy je jeszcze na ok. 20 minut. Gotowe bułki gotujemy na parze przez ok. 10 minut.
Teraz przygotowujemy sos słodko-kwaśny. Mieszamy sok z ananasa z ketchupem, chili i przyprawą do kurczaka. Całość gotujemy, a następnie studzimy. Do ciepłego sosu dodajemy pokrojone warzywa (dymkę, marchewkę, ogórka, szczypiorek i garść podpieczonych orzechów).
Bułki przecinamy na pół, faszerujemy upieczonym bekonem, a na wierzch nakładamy warzywa z sosem. Danie dekorujemy natką kolendry.