Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sok z czarnego bzu

Owoce czarnego bzu

Niezwykle zdrowy, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Sok z czarnego bzu zniewoli Cię swoim smakiem i wspomoże pracę Twojego organizmu.

Składniki

  • Owoce czarnego bzu (1 kg)
  • Cukier (200 g)
  • Woda (1 l)

Przygotowanie

Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Teraz odcinamy owoce od gałązek i usuwamy wszystkie niejadalne (zielone) części. Teraz gotujemy w garnku litr wody. Do wrzątku wsypujemy cukier i przez chwilę mieszamy. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru, dodajemy do wody owoce czarnego bzu. Gotujemy je na małym ogniu przez ok. 30 minut.

Do tak powstałego soku możemy włożyć blender i zmiksować całość, żeby wydobyć z owoców jeszcze więcej zdrowego soku. Następnie układamy gazę na sitku, a sito na słoiku. Na koniec przelewamy sok z garnka do słoika. Jeśli gaza przepełni się skórkami, resztkami owoców i pestkami, to wymieniamy ją na nową.

Słoik odstawiamy otwarty na kilkanaście minut do przestygnięcia. Następnie go zakręcamy i chowamy do lodówki. Sok z czarnego bzu można przechowywać schłodzony przez 2-3 tygodnie.

Powiązane posty