Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kompot truskawkowy

Koktajl truskawkowy i cytrynowy w pucharkach

Smak lata w Twoim domu. Niepowtarzalny i niezastąpiony napój, który zachwyci domowników i gości w każdym wieku. Prosty przepis na kompot truskawkowy, którego nie można przestać pić.

Składniki

  • Truskawka (600 g)
  • Cukier (60 g)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Woda (1 l)

Przygotowanie

W pierwszej kolejności dokładnie myjemy wszystkie truskawki, a następnie usuwamy szypułki. Truskawki przekładamy do garnka. Dodajemy do nich również cukier, wodę i sok wyciśnięty z całej cytryny. Teraz nastawiamy średni ogień i całość gotujemy przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie przelewamy zawartość garnka do dzbanka. Tak przygotowany kompot truskawkowy jest gotowy do podania. Najlepiej będzie smakował po schłodzeniu go w lodówce.

UWAGA: szypułek nie wyrzucaj! Chociaż przeważnie są traktowane jako odpad, to można z nich przygotować wyśmienity syrop z szypułek truskawek.

Powiązane posty