Smak lata w Twoim domu. Niepowtarzalny i niezastąpiony napój, który zachwyci domowników i gości w każdym wieku. Prosty przepis na kompot truskawkowy, którego nie można przestać pić.
Składniki
- Truskawka (600 g)
- Cukier (60 g)
- Cytryna (1 sztuka)
- Woda (1 l)
Przygotowanie
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy wszystkie truskawki, a następnie usuwamy szypułki. Truskawki przekładamy do garnka. Dodajemy do nich również cukier, wodę i sok wyciśnięty z całej cytryny. Teraz nastawiamy średni ogień i całość gotujemy przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie przelewamy zawartość garnka do dzbanka. Tak przygotowany kompot truskawkowy jest gotowy do podania. Najlepiej będzie smakował po schłodzeniu go w lodówce.
UWAGA: szypułek nie wyrzucaj! Chociaż przeważnie są traktowane jako odpad, to można z nich przygotować wyśmienity syrop z szypułek truskawek.