Nic nie da się porównać z tak tradycyjnymi potrawami, jak bitki wołowe. Danie uważane jest za iście królewski posiłek. Nic zresztą dziwnego, ponieważ mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste, a wrażenia smakowe dopełnione są przez wspaniały sos. Jeżeli więc przygotowujesz uroczysty obiad dla rodziny lub przyjaciół, to ten przepis na pewno się sprawdzi.
Składniki:
- 900 g zrazowy wołowej
- 700 ml wody
- 200 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso musimy oczyścić. Następnie kroimy w plastry, ale w poprzek włókien. Kawałki powinny mieć 1,5 cm grubości. Mięso kładziemy na desce i przykrywamy folią spożywczą. Na górę kładziemy czysty ręcznik i rozbijamy tłuczkiem. Dzięki temu mięso zabezpieczamy przed rozerwaniem. Teraz wszystkie kawałki mięsa posypujemy pieprzem.
Bierzemy patelnię i rozgrzewamy smalec, po czym smażymy każdy kawałek mięsa z obydwu stron. Następnie odkładamy mięso do brytfanny.
Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy na drobno i podsmażamy na patelni. Po podsmażeniu zalewamy wodą i podduszamy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy składniki do brytfanny, gdzie czeka już mięso.
Resztę płynu wlewamy do garnka, po czym dodajemy przyprawy i musztardę. Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Tak powinny się dusić pod przykryciem przez co najmniej godzinę. Co jakiś czas należy sos zamieszać.
Po umyciu patelni rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Przygotowujemy zasmażkę. Gdy będzie gotowa, dodajemy do sosu i wciąż mieszamy. Czekamy jeszcze 10 minut i zdejmujemy z ognia.
Mięso podajemy z ziemniakami, buraczkami albo ogórkiem kiszonym.