Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bitki wołowe 

Bitki wołowe 

Nic nie da się porównać z tak tradycyjnymi potrawami, jak bitki wołowe. Danie uważane jest za iście królewski posiłek. Nic zresztą dziwnego, ponieważ mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste, a wrażenia smakowe dopełnione są przez wspaniały sos. Jeżeli więc przygotowujesz uroczysty obiad dla rodziny lub przyjaciół, to ten przepis na pewno się sprawdzi. 

Składniki: 

  • 900 g zrazowy wołowej 
  • 700 ml wody 
  • 200 ml bulionu wołowego 
  • 2 łyżki smalcu 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki mąki pszennej 
  • 3 liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Mięso musimy oczyścić. Następnie kroimy w plastry, ale w poprzek włókien. Kawałki powinny mieć 1,5 cm grubości. Mięso kładziemy na desce i przykrywamy folią spożywczą. Na górę kładziemy czysty ręcznik i rozbijamy tłuczkiem. Dzięki temu mięso zabezpieczamy przed rozerwaniem. Teraz wszystkie kawałki mięsa posypujemy pieprzem.

Bierzemy patelnię i rozgrzewamy smalec, po czym smażymy każdy kawałek mięsa z obydwu stron. Następnie odkładamy mięso do brytfanny. 

Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy na drobno i podsmażamy na patelni. Po podsmażeniu zalewamy wodą i podduszamy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy składniki do brytfanny, gdzie czeka już mięso. 

Resztę płynu wlewamy do garnka, po czym dodajemy przyprawy i musztardę. Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Tak powinny się dusić pod przykryciem przez co najmniej godzinę. Co jakiś czas należy sos zamieszać.

Po umyciu patelni rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Przygotowujemy zasmażkę. Gdy będzie gotowa, dodajemy do sosu i wciąż mieszamy. Czekamy jeszcze 10 minut i zdejmujemy z ognia. 

Mięso podajemy z ziemniakami, buraczkami albo ogórkiem kiszonym. 

Powiązane posty