Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad wegetariański, to brukselka z bułką tartą będzie idealnym wyborem. Stosując się do poniższego przepisu, sprawnie przygotujesz potrawę, która zachwyci nawet największych smakoszy.
Składniki:
– Świeża brukselka (400 g)
– Bułka tarta (15 g)
– Masło klarowane (40 g)
– Parmezan (15 g)
– Siekana natka pietruszki (2 łyżki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy brukselkę. W tym celu obieramy ją z brzydszych liści, a warzywo odrobinę skracamy przy głąbie. Następnie przekładamy do gotującej się woli brukselkę i szczyptę soli. Gotujemy je przez ok. 15 minut. Po tym czasie przelewamy brukselki do durszlaka. Dobrym pomysłem jest wyławianie listków, które odpadają w czasie gotowania. Nie będą potrzebne.
W następnym kroku rozgrzewamy patelnię i wysypujemy na nią bułkę tartą. Prażymy ją przez kilka minut, często przy tym mieszając drewnianą łyżką. Kiedy zacznie lekko ciemnieć, dodajemy masło. Od tej pory cały czas mieszamy, żeby masło dokładnie połączyło się z bułką tartą. Teraz dodajemy brukselki i smażymy je przez ok. 3 minuty. Na koniec wystarczy całość posypać pieprzem, przełożyć na talerze i udekorować natką pietruszki.