Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Brukselki z bułką tartą

Brukselki z bułką tartą

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad wegetariański, to brukselka z bułką tartą będzie idealnym wyborem. Stosując się do poniższego przepisu, sprawnie przygotujesz potrawę, która zachwyci nawet największych smakoszy.

Składniki:
– Świeża brukselka (400 g)
– Bułka tarta (15 g)
– Masło klarowane (40 g)
– Parmezan (15 g)
– Siekana natka pietruszki (2 łyżki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy brukselkę. W tym celu obieramy ją z brzydszych liści, a warzywo odrobinę skracamy przy głąbie. Następnie przekładamy do gotującej się woli brukselkę i szczyptę soli. Gotujemy je przez ok. 15 minut. Po tym czasie przelewamy brukselki do durszlaka. Dobrym pomysłem jest wyławianie listków, które odpadają w czasie gotowania. Nie będą potrzebne.
W następnym kroku rozgrzewamy patelnię i wysypujemy na nią bułkę tartą. Prażymy ją przez kilka minut, często przy tym mieszając drewnianą łyżką. Kiedy zacznie lekko ciemnieć, dodajemy masło. Od tej pory cały czas mieszamy, żeby masło dokładnie połączyło się z bułką tartą. Teraz dodajemy brukselki i smażymy je przez ok. 3 minuty. Na koniec wystarczy całość posypać pieprzem, przełożyć na talerze i udekorować natką pietruszki.

Powiązane posty