Deser, który doceni każdy smakosz. Prosty w przygotowaniu, z podstawowych składników, a przy tym zniewalający swoim smakiem.
Składniki:
- Mąka/skrobia ziemniaczana lub mąka z tapioki – 1/4 szklanki
- Cukier – 1/3 szklanki
- Cukier wanilinowy – 1 łyżka
- Żółtka – od 3 do 5, ile mamy
- Mleko kokosowe – 500 ml (lub 400 ml mleka kokosowego i 100 ml wody lub zwykłego mleka krowiego)
Przygotowanie
Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier i żółtka przekładamy do rondelka. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko kokosowe i wodę, cały czas mieszając powstającą masę. Rondelek ustawiamy na ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Masa musi stać się jednolita. Podgrzewamy do momentu zagotowania.
Budyń przekładamy do misek i zostawiamy do przestygnięcia. Można podawać ciepły lub schłodzony w lodówce.