Wege burgery pieczone w piekarniku. Burgery z batatów podawane z konfiturą z czerwonej cebuli gotowanej w czerwonym winie, z guacamole i sosem ziołowo-jogurtowym.
Składniki:
Burgery:
- batat – 1 sztuka
- czerwona fasola (puszka) – 1 sztuka
- quinoa (czerwona lub zwykła) – 1/3 szklanki
- rozmaryn – 1 gałązka
- chili w płatkach
- oliwa
Czerwona cebula:
- oliwa – 1 łyżka
- czerwone cebule – 2 duże sztuki
- ocet – 1 łyżka
- brązowy cukier – 2 łyżki
- czerwone wino – 250 ml
Sos jogurtowo-ziołowy:
- jogurt (grecki lub wegański) – 250 g
- majonez (wegański) – 1 łyżeczka
- musztarda – 1 łyżeczka
- posiekane zioła i natka pietruszki – 3 łyżki
- czosnek – 1/2 ząbka
- chili w płatkach – szczypta
Guacamole:
- dojrzałe awokado – 1 sztuka
- czosnek – 1 mały ząbek
- sok z limonki – 2 łyżeczki
- świeża kolendra (opcjonalnie)
Dodatki:
- bułki do burgerów – 4 sztuki
- sałata
Przygotowanie:
Burgery:
- Batata myjemy, kroimy na plasterki o grubości około 2 cm, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy listki rozmarynu, szczyptę płatków chili i smarujemy oliwą. Układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 210 stopni C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu usuwamy skórkę, a miąższ wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
- Fasolę odcedzamy na sitku, przepłukujemy i odsączamy. Dodajemy do miski z batatami i rozgniatamy widelcem.
- Quinoę wsypujemy do garnka, płuczemy i odsączamy, następnie zalewamy świeżą wodą w ilości 1 cm ponad poziom quinoa. Dodajemy łyżeczkę oliwy, sól, pieprz i szczyptę płatków chili. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, aż wchłonie cały płyn. Dodajemy do miski z batatami i fasolą.
- Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery, obtaczamy w oliwie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 20 minut.
Czerwona cebula:
- Cebule obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, następnie każdą ćwiartkę kroimy na plasterki. Wkładamy na większą patelnię, dodajemy oliwę i zaczynamy podgrzewać cebulę.
- Dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 30-40 minut, co chwilę mieszając. W trakcie smażenia stopniowo dolewamy czerwone wino. Cebula powinna się dusić, nie rumienić.
Sos jogurtowo-ziołowy:
W miseczce łączymy wszystkie składniki, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Guacamole:
Awokado kroimy na 4 części, obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy w kosteczkę, wkładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i sok z limonki. Rozgniatamy widelcem. Można dodać kilka listków kolendry.
Złożenie burgera:
- Bułki do burgerów podgrzewamy i przekrawamy na połówki.
- Na dolnej połówce rozsmarowujemy guacamole, dodajemy sałatę, podgrzanego burgera i czerwoną cebulę.
- Drugą połówkę bułki smarujemy grubą warstwą sosu jogurtowo-ziołowego i przykrywamy burgera.