Do gotowania można podchodzić bardzo kreatywnie, a nawet należy. To w końcu wówczas możemy liczyć na łączenie wyjątkowych smaków. Bez problemu możemy połączyć naleśniki z tradycyjnym meksykańskim burito.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g pomidorów z puszki
- przyprawa do spaghetti bolognese
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 120 g sera
- 20 mililitrów oleju
Składniki na naleśniki:
- 150 gramów mąki
- 2 jajka
- 20 ml oleju
- 250 ml wody lub mleka
Sposób przygotowania:
Na patelnię wrzucamy mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy przez około 8 minut. Następnie dodajemy posiekane pomidory razem z sokiem. Dorzucamy jeszcze odcedzoną fasolkę i kukurydzę. Zawartość patelni wzbogacany także przyprawą do spaghetti bolognese. Wlewamy pół szklanki wody i wszystko mieszamy. Następnie dusimy, aż całość zgęstnieje. Osoby, które przepadają za kuchnią pikantną, mogą jeszcze dorzucić czerwoną papryczkę chili i kolendrę.
Teraz łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Starajmy się smażyć cienkie naleśniki.
Mięsny farsz należy wymieszać z tartym serem i nakładać na naleśniki. Zawijamy je w taki sposób, jakby to były krokiety.
Tak przygotowane burito układamy delikatnie w naczyniu żaroodpornym. Następnie zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną.