Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chachumbar, indyjska sałatka

Sałatka indyjska, screen z YouTube

Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry. Idealne danie na letni obiad lub kolację!

Składniki

  • Cukier brązowy (1 łyżeczka)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Pieprz czarny (1 szczypta)
  • Pomidor czerwony (500 g)
  • Kumin (1 łyżeczka)
  • Ogórek (1 sztuka)
  • Papryka pepperoni zielona (1 sztuka)
  • Natka pietruszki (5 g)
  • Sól (1 szczypta)
  • Kolendra świeża (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Na początek na suchej patelni prażymy kumin i kolendrę. Zdejmujemy je, gdy zaczną wydzielać zapach. Następnie rozcieramy je w moździerzu.

Teraz kroimy cebulę w cienkie plastry, a ogórka przecinamy na pół (wzdłuż) i w kostkę. Również pomidory kroimy w kostkę. Z kolei z papryczki pepperoni usuwamy pestki i kroimy ją w krążki. Te składniki mieszamy ze sobą.

W kolejnym kroku wyparzamy cytrynę i ścieramy skórkę z jej połowy. Sok z całego owocu oraz startą skórkę mieszamy z rozdrobnionymi na początku przyprawami, pieprzem i solą. Do smaku możemy dodać odrobinę cukru. Całość mieszamy z sałatką warzywną i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby smaki dokładnie się przegryzły.

Na koniec drobno siekamy listki pietruszki i posypujemy nimi gotową do podania sałatkę.

Powiązane posty