Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry. Idealne danie na letni obiad lub kolację!
Składniki
- Cukier brązowy (1 łyżeczka)
- Cebula (1 sztuka)
- Cytryna (1 sztuka)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
- Pomidor czerwony (500 g)
- Kumin (1 łyżeczka)
- Ogórek (1 sztuka)
- Papryka pepperoni zielona (1 sztuka)
- Natka pietruszki (5 g)
- Sól (1 szczypta)
- Kolendra świeża (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Na początek na suchej patelni prażymy kumin i kolendrę. Zdejmujemy je, gdy zaczną wydzielać zapach. Następnie rozcieramy je w moździerzu.
Teraz kroimy cebulę w cienkie plastry, a ogórka przecinamy na pół (wzdłuż) i w kostkę. Również pomidory kroimy w kostkę. Z kolei z papryczki pepperoni usuwamy pestki i kroimy ją w krążki. Te składniki mieszamy ze sobą.
W kolejnym kroku wyparzamy cytrynę i ścieramy skórkę z jej połowy. Sok z całego owocu oraz startą skórkę mieszamy z rozdrobnionymi na początku przyprawami, pieprzem i solą. Do smaku możemy dodać odrobinę cukru. Całość mieszamy z sałatką warzywną i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby smaki dokładnie się przegryzły.
Na koniec drobno siekamy listki pietruszki i posypujemy nimi gotową do podania sałatkę.