Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku, screen z YouTube

Orientalny przepis na wyborne danie. Wprowadź do swojej kuchni nieco smaku z Dalekiego Wschodu dzięki temu prostemu przepisowi na kurczaka po chińsku.

Składniki

  • Kiełki fasoli mung (50 g)
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Papryka mielona ostra (1 szczypta)
  • Czosnek granulowany (0,5 łyżeczki)
  • Imbir mielony (0,5 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Kurczak (filet z piersi – 1 sztuka)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Pieprz czarny (1 szczypta)
  • Szczypior cebuli (12 g)
  • Mieszanka chińska (450 g)

Przygotowanie

Na początek przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie pierś kurczaka kroimy na podłużne kawałki (pamiętamy, żeby najpierw umyć i osuszyć mięso). Przekładamy je do sporej miski i oprószamy przyprawami oraz polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Kurczaka przekładamy na rozgrzany tłuszcz na patelni, smażymy przez kilka minut, a następnie wykładamy na talerz.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka, smażymy mieszankę warzywną, którą doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Warzywa smażymy na dużym ogniu, ale krótko. Teraz ponownie przekładamy kurczaka na patelnię i przez chwilę smażymy wszystko razem.

Tak przygotowane warzywa i kurczaka podajemy z makaronem. Całość dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.

Powiązane posty