Chałkę znają wszyscy i można ją znaleźć w niemal każdej piekarni. Najczęściej spożywamy ją z masłem i z dżemem i serwujemy sobie, gdy mamy ochotę na trochę bardziej słodkie pieczywo. Okazuje się jednak, że można ją również ugrillować. Z dodatkiem bakłażana będzie idealną przekąską w ciągu dnia lub wtedy, gdy chcemy czymś poczęstować gości na imprezie, ale zależy nam na czymś oryginalnym.
Składniki:
- 4 kawałki czerstwej chałki
- 1 bakłażan
- pasta curry
- oliwa z oliwek
- pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżki uprażonego białego sezamu
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy bakłażana ze skórką. Warzywo możemy także położyć na rozgrzanym grillu. Następnie grillujemy lub pieczemy do chwili, aż bakłażan stanie się w środku miękki. Skórka na zewnątrz powinna być natomiast spalona.
Aby nie tracić czasu, polewamy kromki chałki oliwą i podsmażamy na patelni lub grillujemy.
Następnie bierzemy bazylię i mieszamy z niedużą ilością oliwy. Dodajmy jeszcze sok z cytryny i doprawiamy solą. Ponownie mieszamy bardzo dokładnie, aby smaki się przeniknęły.
Jeżeli bakłażan jest już gotowy, to możemy obrać go ze skórki. Siekamy na drobno miąższ, po czym mieszamy z dwiema łyżkami pasty curry.
Pozostaje już tylko posmarować chałki bakłażanową pastą, a wierzch ozdobić bazylią z sezamem.