Ten przepis powinien zadowolić przede wszystkim miłośników smaków amerykańskich, ale także wegetarian. Jednogarnkowe danie, w którym znajdziemy mnóstwo czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i tofu to posiłek gwarantujący sytość i bogaty w smaki.
Składniki:
CHILI CON TOFU:
- cebula – 1 szt.
- syrop klonowy – 1 łyżka
- ocet winny, czerwony – 2 łyżki
- seler naciowy – 2 łodygi
- czosnek główka – 2 ząbki
- pomidory z puszki – 400 g
- fasola czerwona z puszki – 255 g
- kukurydza konserwowa – 285 g
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- papryczka chili czerwona – 1 szt.
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- sól
- czekolada gorzka >70% kakao – 18 g
- liść laurowy – 3 szt.
- oregano suszone – 2 łyżeczki
- papryka wędzona mielona – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 1 łyżeczka
- papryka mielona słodka – 1 łyżeczka
- kumin – 0,5 łyżeczki
- tofu, wędzone – 180 g
DODATKOWO:
- kolendra świeża – 2 liście
- nachos – 120 g
- awokado – 0,5 szt.
- śmietana kwaśna – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Tofu należy najpierw dokładnie odsączyć. Najlepiej użyć ręcznika papierowego. Potem przekładamy je do miski i rozdrabniamy widelcem. Powinno przypominać mielone mięso. Następnie ląduje na patelni. Smażymy przez kilka minut do momentu zarumienienia. Wówczas przekładamy do miski.
Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, po czym dorzucamy jeszcze posiekany czosnek i papryczkę chili. Po chwili smażenia dodajemy syrop klonowy, ocet winny i przyprawy. Smażymy kolejną chwilę.
Następnie musimy pokroić na mniejsze kawałki seler naciowy. Do składników dodajemy teraz koncentrat pomidorowy i pomidory. Dorzucamy jeszcze liście laurowe, seler i przesmażone tofu. Wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu dusimy danie przez około 25 minut.
Po tym czasie dodajemy kukurydzę czekoladę i odcedzoną fasolę. Dusimy przez następne 10 minut.
Teraz kroimy w plasterki awokado, a kolendrę siekamy. Wykładamy na talerze chili i posypujemy kolendrą. Układamy nachos i ozdabiamy śmietaną.