Kiedy upały zaczynają Cię męczyć, nie ma innej rady. Koniecznie sięgnij po oryginalny chłodnik, gdzie słodycz truskawek i arbuza przełamana jest przez słoną fetę.
Składniki
- Arbuz – 600 g
- Miód – 3 łyżki
- Bazylia świeża – 1 łyżka
- Mięta świeża – 2 łyżki
- Ser feta – 200 g
- Sok z cytryny – 4 łyżki
- Truskawka – 200 g
Przygotowanie
Miąższ z arbuza dzielimy na mniejsze części. Wszystkie składniki (poza fetą i 1 łyżką mięty) wkładamy do misy blendera. Całość miksujemy na gładką masę, po czym przestawiamy ją do lodówki, żeby dobrze się schłodziła. Przed podaniem przelewamy chłodnik do misek i dekorujemy go odrobiną świeżej mięty oraz pokruszonym serem feta.