Zupa pieczarkowa nie bez powodu jest ulubioną zupą wielu Polaków. A podana z gnocchi i w nieco innej odsłonie, zyska jeszcze większą sympatię smakoszy.
Składniki
- Bulion drobiowy – 2 l
- Cebula – 1 szt.
- Ząbek czosnku – 1 szt.
- Gnocchi – 500 g
- Masło – 1 łyżka
- Mąka pszenna – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Pieczarka – 400 g
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Oregano suszone – 1 łyżeczka
- Szpinak Baby – 4 garście
- Śmietana 18% – 200 ml
Przygotowanie
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle z rozgrzaną oliwą (w wysokim garnku). Następnie dodajemy mąkę, a po chwili również pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przez 5 minut całość smażymy i cały czas mieszamy, żeby składniki się nie przypaliły.
Tak podsmażone składniki zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy oregano i gotujemy wywar. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy gnocchi. Po ok. 5 minutach dodajemy również szpinak i śmietanę. Gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Teraz wystarczy przelać zupę pieczarkową do misek i podać do stołu.