Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chłodnik na kefirze

Chłodnik na kefirze

Chłodnik to nieodłączny element polskiej kuchni, który jest szczególnie mile widziany letnią porą. Prosty przepis kulinarny na szybkie, orzeźwiające danie. Zupa będzie gotowa w kilkanaście minut!

Składniki

2 porcje

  • Ogórki gruntowe – 2 mniejsze
  • Rzodkiewki – 4 szt.
  • Liście sałaty – 2 szt.
  • Posiekany szczypiorek – 3 łyżki
  • Posiekany koperek – 2 łyżki
  • Mały ząbek czosnku – 1 szt.
  • Kefir (schłodzony) – 500 ml
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

Rzodkiewki i obrane ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy je do miski. Dodajemy tam posiekany koperek, szczypiorek, liście sałaty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalewamy kefirem, doprawiamy solą i pieprzem. Całość schładzamy w lodówce do uzyskania pożądanej temperatury. Gotowe!

Powiązane posty