Chłodnik to nieodłączny element polskiej kuchni, który jest szczególnie mile widziany letnią porą. Prosty przepis kulinarny na szybkie, orzeźwiające danie. Zupa będzie gotowa w kilkanaście minut!
Składniki
2 porcje
- Ogórki gruntowe – 2 mniejsze
- Rzodkiewki – 4 szt.
- Liście sałaty – 2 szt.
- Posiekany szczypiorek – 3 łyżki
- Posiekany koperek – 2 łyżki
- Mały ząbek czosnku – 1 szt.
- Kefir (schłodzony) – 500 ml
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Rzodkiewki i obrane ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy je do miski. Dodajemy tam posiekany koperek, szczypiorek, liście sałaty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalewamy kefirem, doprawiamy solą i pieprzem. Całość schładzamy w lodówce do uzyskania pożądanej temperatury. Gotowe!