Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciastka cytrynowe z makiem

Ciastka cytrynowe na talerzu, screen z YouTube

Rozpływająca się w ustach przekąska, dzięki której poczujesz się jak w raju. Szybki przepis kulinarny na ciastka cytrynowe z niebieskim makiem wpasują się w każdą imprezę, a także jako przekąska do herbaty.

Składniki

  • Jajko (1 sztuka)
  • Masło (50 g)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Cukier (40 g)
  • Mąka pszenna (80 g)
  • Mak niebieski (5 g)
  • Płatki owsiane (40 g)
  • Proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
  • Odżywka białkowa o smaku waniliowym (10 g)

Przygotowanie

Łączymy cukier z masłem i rozcieramy je przez kilka minut, aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy do niej skórkę i sok z cytryny oraz jajko. Całość ponownie ucieramy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Teraz rozdrabniamy płatki owsiane, aż zaczną przypominać mąkę. Mieszamy je z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, niebieskim makiem i odżywką białkową. Taką mieszankę dodajemy do przygotowanej wcześniej masy i przez chwilę miksujemy. Otrzymane ciasto odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 oC. Ze schłodzonego ciasta przygotowujemy kulki (ok. 12 sztuk). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim kulki. Delikatnie rozpłaszczamy je ręką, żeby przybrały kształt ciastka. Całość pieczemy przez ok. 12 minut w piekarniku.

Powiązane posty