Rozpływająca się w ustach przekąska, dzięki której poczujesz się jak w raju. Szybki przepis kulinarny na ciastka cytrynowe z niebieskim makiem wpasują się w każdą imprezę, a także jako przekąska do herbaty.
Składniki
- Jajko (1 sztuka)
- Masło (50 g)
- Cytryna (1 sztuka)
- Cukier (40 g)
- Mąka pszenna (80 g)
- Mak niebieski (5 g)
- Płatki owsiane (40 g)
- Proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
- Odżywka białkowa o smaku waniliowym (10 g)
Przygotowanie
Łączymy cukier z masłem i rozcieramy je przez kilka minut, aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy do niej skórkę i sok z cytryny oraz jajko. Całość ponownie ucieramy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Teraz rozdrabniamy płatki owsiane, aż zaczną przypominać mąkę. Mieszamy je z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, niebieskim makiem i odżywką białkową. Taką mieszankę dodajemy do przygotowanej wcześniej masy i przez chwilę miksujemy. Otrzymane ciasto odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 oC. Ze schłodzonego ciasta przygotowujemy kulki (ok. 12 sztuk). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim kulki. Delikatnie rozpłaszczamy je ręką, żeby przybrały kształt ciastka. Całość pieczemy przez ok. 12 minut w piekarniku.