Pyszne i łatwe do przygotowania placki bananowe. Idealny wybór na proste śniadanie lub lekką kolację. Dodatkowa porcja biała sprawi, że placki będą wyjątkowo puszyste!
Składniki
- Jajko (1 sztuka)
- Banan (120 g)
- Czekolada mleczna (10 g)
- Mąka pszenna (50 g)
- Odżywka białkowa o smaku ciasteczkowym (10 g)
- Oliwa z oliwek (5 ml)
- Proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
- Cynamon (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy (najlepiej widelcem). Przekładamy go do miski i dodajemy do niego jajko i oliwę. Składniki dokładnie mieszamy. Teraz rozdrabniamy czekoladę i przekładamy ją do osobnej miski, gdzie łączymy ją razem ze wszystkimi suchymi składnikami. Tak powstałą mieszankę przesypujemy do miski z bananem i ponownie mieszamy.
Tak powstałą masę przekładamy partiami na rozgrzaną suchą patelnię. Smażymy mocno z obu stron. Tak przygotowane placki bananowe z czekoladą podajemy gorące. Możemy dodatkowo polać je syropem klonowym.