Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami 

Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami 

Te ciastka z budyniem i truskawkami to najlepszy pomysł na letni deser, który przygotowuje się błyskawicznie. Słodkie przekąski są chrupiące i pyszne, a jeżeli akurat nie macie truskawek, to można je zastąpić malinami lub jagodami. Z kolei osoby, które niekoniecznie przepadają za budyniem, zamiast niego mogą użyć bitej śmietany albo kremu z mascarpone. 

Składniki: 

  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego ok. 300 g 
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka 
  • cukier kryształ do oprószenia 

Budyń: 

  • 400 ml mleka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 żółtko 
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku 

Dodatkowo: 

  • ok. 300 g owoców np. truskawek 

Sposób przygotowania: 

Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy także cukier i zaczynamy gotować na niewielkim ogniu. W naczyniu w mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Musimy go wymieszać z żółtkiem. Teraz taką miksturę wlewamy do gorącego mleka, ale niewielkim strumieniem i cały czas mieszamy. Teraz czekamy, aż całość się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Gdy już będzie gotowy, musi ostygnąć. 

Ciasto francuskie dzielimy na 8 części. Na wszystkich robimy ramkę poprzez lekkie nacięcie nożem. Następnie smarujemy mieszaniną składającą się z roztrzepanego jajka i odrobiny mleka. Na górę sypiemy cukier. 

Tak przygotowane ciastka pieczemy przez mniej więcej 15 minut w temperaturze 200°C. Powinny się zarumienić na wierzchu. 

Następnie wycięty środek ciasta spłaszczamy delikatnie dłonią i napełniamy tę część budyniem. Truskawki albo inne owoce, których akurat użyliśmy, myjemy, osuszamy i kroimy. Małe kawałki owoców układamy na górze ciastek. 

Powiązane posty