Te ciastka z budyniem i truskawkami to najlepszy pomysł na letni deser, który przygotowuje się błyskawicznie. Słodkie przekąski są chrupiące i pyszne, a jeżeli akurat nie macie truskawek, to można je zastąpić malinami lub jagodami. Z kolei osoby, które niekoniecznie przepadają za budyniem, zamiast niego mogą użyć bitej śmietany albo kremu z mascarpone.
Składniki:
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego ok. 300 g
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- cukier kryształ do oprószenia
Budyń:
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
Dodatkowo:
- ok. 300 g owoców np. truskawek
Sposób przygotowania:
Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy także cukier i zaczynamy gotować na niewielkim ogniu. W naczyniu w mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Musimy go wymieszać z żółtkiem. Teraz taką miksturę wlewamy do gorącego mleka, ale niewielkim strumieniem i cały czas mieszamy. Teraz czekamy, aż całość się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Gdy już będzie gotowy, musi ostygnąć.
Ciasto francuskie dzielimy na 8 części. Na wszystkich robimy ramkę poprzez lekkie nacięcie nożem. Następnie smarujemy mieszaniną składającą się z roztrzepanego jajka i odrobiny mleka. Na górę sypiemy cukier.
Tak przygotowane ciastka pieczemy przez mniej więcej 15 minut w temperaturze 200°C. Powinny się zarumienić na wierzchu.
Następnie wycięty środek ciasta spłaszczamy delikatnie dłonią i napełniamy tę część budyniem. Truskawki albo inne owoce, których akurat użyliśmy, myjemy, osuszamy i kroimy. Małe kawałki owoców układamy na górze ciastek.