Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Owsiany placek marchewkowy 

ciasto

Takie ciasta są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Placek marchewkowy zrobiony na bazie płatków owsianych to ciasto błyskawiczne i wspaniale wilgotne. Dietetyczny smakołyk przygotowuje się bez dodatku białej mąki, a jednym z najważniejszych składników jest miód. 

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 średnia marchewka 
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła 
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie) 
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia 
  • garść orzechów włoskich, posiekanych 

Polewa (opcjonalnie):

  • 125 g serka typu philadelphia / twój smak 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 

Sposób przygotowania: 

Jajka i jogurt wcześniej musimy wyjąć z lodówki, aby się ociepliły. 

W międzyczasie obieramy i ścieramy marchewkę. Wykorzystujemy tarkę z drobnymi oczkami. Jedną łyżeczkę z tartej marchewki zachowujemy do dekoracji. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 

Następnie wszystkie składniki poza orzechami włoskimi przez chwilę miksujemy w melakserze albo w blenderze. 

Do niedużej blachy do pieczenia wylewamy powstałą masę. Blacha naturalnie powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi. Ciasto delikatnie dociskamy. 

Następnie blacha ląduje w piekarniku na mniej więcej 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy. 

Jeżeli przygotowujemy polewę, to najpierw serek trzeba zmiksować przez około 2 minuty. Dodajemy do niego miód i sok z cytryny. Wykładamy na ciasto i dekorujemy odłożoną wcześniej marchewką. 

Powiązane posty