Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Leśny mech  

ciasto

Jeżeli ktoś słyszy taką nazwę i wie, że chodzi o ciasto, to na pewno nie będzie mógł się powstrzymać, aby spróbować, jak smakuje. Udana degustacja jest po prostu gwarantowana. Dodatkowo walory smakowe będą wzbogacone także atrybutami wzrokowymi, ponieważ ciasto ma wspaniały leśny kolor. 

Składniki: 

Ciasto ze szpinakiem: 

  • 600 g szpinaku mrożonego (waga przed rozmrożeniem) 
  • 4 jajka rozmiar L 
  • 250 g cukru 
  • 1 Cukier z wanilią Dr. Oetkera 
  • 200 ml oleju 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera 

Galaretka z owocami: 

  • 2 Galaretki malinowe lub truskawkowe Dr. Oetkera 
  • 900 ml wrzątku 
  • 600 g drobnych czerwonych owoców (mogą być mrożone) 

Krem waniliowy: 

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Dr. Oetekra 
  • 2-3 łyżki cukru pudru 
  • 2 Śmietan-fix’y Dr. Oetkera 

Sposób przygotowania: 

Najpierw zabieramy się za szpinak, a więc kluczowy składnik tego przepisu. Trzeba go rozmrozić, a potem odcisnąć na sitku albo przez gazę. 

Teraz musimy wyłożyć papierem do pieczenia prostokątną formę. Powinna mieć wymiary 33 x 23 centymetry. Piekarnik natomiast należy rozgrzać do 170°C. 

Razem z cukrem i wanilią ubijamy jajka tak, aby powstała puszysta jasna masa. Potem powoli wlewamy olej, a następnie dodajemy szpinak. 

W kolejnym kroku wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na wolnych obrotach do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Tak powstałą masę wykładamy równomiernie do formy do pieczenia. 

Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. 

Gdy ciasto ostygnie, dzielimy je na 2 blaty. Jeden powinien być grubszy, a drugi cieńszy. Cieńszy należy pokruszyć. 

Rozpuszczamy dokładnie galaretki malinowe we wrzątku. Gdy, już się rozpuszczą, odstawiamy do wystudzenia. W momencie, gdy galaretka ostygnie, dodajemy owoce i mieszamy, aby całość stężała. Pamiętajmy, że jeżeli dodajemy owoce mrożone, to nie trzeba ich rozmrażać. 

Jeżeli galaretka już stężenie i będzie wyglądać jak gęsty żel, wykładamy ją równo na cieście, a następnie wstawiamy do lodówki. 

Teraz schłodzoną śmietankę ubijamy razem z pastą waniliową, cukrem pudrem i śmietan-fix na krem. Potem krem wykładamy równomiernie na powierzchni galaretki. 

Następnie na kremie rozsypujemy okruchy zielonego ciasta. Można jeszcze ciasto udekorować np. świeżymi kwiatami. 

Powiązane posty