Bajecznie prosty przepis na ciasto waniliowe. Nie musisz mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych, żeby przygotować doskonały deser dla całej rodziny.
Składniki
- Żółtka – 3 sztuki
- Białka – 2 sztuki
- Cukier – 90 gramów
- Masło – 90 gramów
- Mąka pszenna – 90 gramów
- Mleko – 375 mililitrów
- Woda – 2 łyżki
- Sól – 1 szczypta
- Ekstrakt waniliowy
- Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Żółtka jajek ubijamy z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy do niej ekstrakt waniliowy i roztopione (oraz ostudzone!) masło. Dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mleko w temperaturze pokojowej i ponownie wszystko mieszamy.
Teraz ubijamy pianę z białek, którą również dodajemy do ciasta. Zawartość miski mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Następnie smarujemy masłem formę na ciasto i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przelewamy przygotowane ciasto i pieczemy w temperaturze 170 oC przez ok. 70 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia i przekładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Przed podaniem do stołu posypujemy je cukrem pudrem.