Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Indyjska zupa ziemniaczana 

zupa z ziemniaków

Jeżeli przyprawy są dobrze dobrane, to smak zupy może być wspaniały. Ten przepis jest dowodem na to, że nawet minimalna ilość składników takich jak ziemniaki nie jest przeszkodą, aby zapewnić sobie niezapomniane doznania zmysłowe. Wszystko dzięki mieszance aromatycznych ziół. 

Składniki: 

  • 4-5 mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 
  • 1 duża cebula, drobno posiekana 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana 
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego 
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 1 łyżeczka garam masala 
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • sól i pieprz 
  • świeża kolendra do dekoracji 

Sposób przygotowania: 

W garnku rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek. Dorzucamy jeszcze przyprawy i wszystko razem smażymy przez 5 minut. 

Do tak podsmażonych warzyw dolewamy bulion. Dodajemy jeszcze posiekane chili i czekamy, aż całość się zagotuje. Wówczas zmniejszamy ogień, zupę przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Ziemniaki muszą zrobić się miękkie. 

Następnie należy dodać groszek, przecier pomidorowy, a następnie podgrzewać jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. 

Do zupy dodajemy jeszcze zahartowany jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą kolendrą. 

Powiązane posty