Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chleb w wydaniu indyjskim

Chleb w wydaniu indyjskim

Szukasz pomysłu na znakomite śniadanie? Pomoże w tym prosty przepis na chleb indyjski.

Składniki

  • Żytnia mąka pełnoziarnista – 150 gramów
  • Przyprawa uniwersalna – 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna – 150 gramów
  • Natka kolendry – 1 pęczek
  • Sól – 2 gramy
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Zielona papryczka chilli – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Margaryna – 70 gramów
  • Świeżo mielony czarny pieprz – 1 łyżka

Przygotowanie

Zaczynamy od posiekania kolendry i chili. W osobnej misce mieszamy oba gatunki mąki, do których dodajemy chili, kumin, przyprawę uniwersalną, sól i natkę kolendry. Całość uzupełniamy o margarynę i 2 łyżki wody. Ręcznie wyrabiamy ciasto, które odstawiamy następnie na ok. 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze części. Każdy z nich wałkujemy na placki o grubości ok. 3 milimetrów. Podsmażamy je z obu stron na patelni do momentu, aż będą złocisto-brązowe. Nie przejmuj się, jeśli miejscami będą czarne – jest to nie tylko normalne, ale również pożądane.

Tak przygotowane placki odkładamy na ok. 30 minut pod przykryciem. Indyjski chleb najlepiej pasuje do dań z curry.

Powiązane posty