Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto waniliowe

Ciasto waniliowe

Bajecznie prosty przepis na ciasto waniliowe. Nie musisz mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych, żeby przygotować doskonały deser dla całej rodziny.

Składniki

  • Żółtka – 3 sztuki
  • Białka – 2 sztuki
  • Cukier – 90 gramów
  • Masło – 90 gramów
  • Mąka pszenna – 90 gramów
  • Mleko – 375 mililitrów
  • Woda – 2 łyżki
  • Sól – 1 szczypta
  • Ekstrakt waniliowy
  • Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Żółtka jajek ubijamy z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy do niej ekstrakt waniliowy i roztopione (oraz ostudzone!) masło. Dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mleko w temperaturze pokojowej i ponownie wszystko mieszamy.

Teraz ubijamy pianę z białek, którą również dodajemy do ciasta. Zawartość miski mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Następnie smarujemy masłem formę na ciasto i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przelewamy przygotowane ciasto i pieczemy w temperaturze 170 oC przez ok. 70 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia i przekładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Przed podaniem do stołu posypujemy je cukrem pudrem.

Powiązane posty